KRN in DeMooiRooiKrant

De termen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaam Ondernemen worden tegenwoordig als bedrijfsstrategie te pas en te onpas gebruikt. Literatuur geeft evenwicht in people, planet en profit als uitleg. Maar hoe breng je dat nu als ondernemer in de praktijk? En welke bedrijven in de omgeving leveren een bijdrage aan duurzaam ondernemen? DeMooiRooiKrant gaat in de directe omgeving op zoek naar antwoorden en herkenbare voorbeelden. In deze aflevering een interview met Rudy Vogels, woonachtig in Boskant en directeur van Kunststof Recycling Nederland (KRN) dat gevestigd is op het industrieterrein de Dubbelen in Veghel.

Wat voor een bedrijf is KRN?
“KRN heeft zich gespecialiseerd in de recycling van zogenaamde harde kunststoffen zoals tuinmeubelen, emmers en oude afvalcontainers en meer van dat soort spullen. “Duurzaamheid is een containerbegrip”, vertelt Rudy. “Bewuster omgaan met energie en water, auto’s die minder vervuilend worden en het recyclen van materialen zijn daar voorbeelden van. Wij verwerken kunststof op een verantwoorde manier en dragen op deze manier letterlijk en figuurlijk bij aan het verkleinen van de plastic afvalberg.”

Waarom ben jij met KRN gestart?
“Als ondernemer zag ik prima mogelijkheden; ik ben niet begonnen vanuit een bepaald idealisme. Hoe je het ook went of keert: duurzaamheid moet per saldo geld opleveren in plaats van geld kosten, zowel voor mij als ondernemer als voor de consument. Als duurzaam betekent dat je product of dienst duurder wordt, zal niemand het kopen of er gebruik van maken.”

Wat doen jullie?
“Wij zijn gespecialiseerd in het recyclen van kunststof. Recyclen is afval verwerken tot een nieuwe grondstof. “Ons bedrijf zorgt ervoor dat de kunststof afvalstroom verantwoord wordt verwerkt. Dat doen we op ons bedrijf in Veghel of op locatie. Als je over ons terrein loopt, zie je een bonte verzameling van allerlei soorten hard plastic. Dit wordt ingekocht bij diverse bedrijven en organisaties zoals gemeenten, grootwinkelbedrijven en tuincentra.” Als voorbeeld neemt Rudy de plastic bloemenemmer die iedereen kent uit de supermarkt. “Hergebruik van deze emmers is in de meeste gevallen niet rendabel. De regels op het gebied van hygiëne zijn erg streng. Hierdoor wordt het erg duur om de emmers na gebruik te selecteren, te reinigen en te desinfecteren. Je kunt je voorstellen dat de afvalberg van bloemenemmers op deze manier erg hard groeit. Door deze producten af te voeren en te recyclen blijven de kosten voor deze bedrijven laag. Wij zorgen ervoor dat deze producten worden opgehaald, schoongespoeld en vermalen worden tot een grondstof waar weer nieuwe producten van gemaakt worden: in dit geval weer nieuwe emmers. Maar hetzelfde principe is toe te passen bij bijvoorbeeld afvalcontainers, voorraadkratjes of tuinmeubelen. Dit heet cradle-to-cradle: het verwerken van afval tot eenzelfde nieuw product.”

Je vertelde dat je afval ook op locatie verwerkt. Hoe doe je dat dan?
“Met onze mobiele recycling service verkleinen en verwerken we diverse soorten afval op locatie. Een grote mobiele machine verwerkt grote producten, laten we als voorbeeld een oude afvalcontainer nemen, tot restmateriaal van 25 tot 100 millimeter doorsnede. Voor de beeldvorming van de lezers: het scheelt nogal of je een vrachtauto kunt volladen met containers of met grote zakken met kunststof snippers: we kunnen dus veel meer volume meenemen. Doordat wij op locatie verwerken besparen we op transportkosten en verminderen we de CO2 uitstoot. Op onze locatie in Veghel wordt het restmateriaal tot schone grondstof verwerkt en weer verkocht als granulaat aan bedrijven die er weer een nieuw product van maken. En zo is de cirkel weer rond.”

Jouw bedrijf levert dus een bijdrage om de afvalberg kleiner te houden. Hoe ‘groen’ zijn jullie zelf?
“Haha.. dat is een mooie vraag. Ik ben als ondernemer en als burger bewust dat ik zuinig moet omgaan met onze planeet. Als ondernemer concentreer ik me op de innovatie van mijn productieprocessen zodat ik mijn klanten goed van dienst kan zijn en de afvalberg kan verkleinen. Mijn kinderen wijzen mij er regelmatig op dat ik de kraan niet moet laten lopen als ik mijn tanden aan het poetsen ben. Ik denk dat zij er bewuster mee bezig zijn dan ik.”

 

Bron: DeMooiRooiKrant week 42-2012